Hedef, özellikle kilo yönetimi yolculuğunda çok önemlidir, süreç içinde motivasyonu sağlar..   Hedef belirlemek, başarı ile başarısızlık arasındaki ince fark anlamına gelebilir, çünkü aklınızda bir hedef yoksa, yolculuğa başlamakta da  zorlanırız..  Hedefler bizeodaklanmada  ve yön vermede  yardımcı olur.  Daha sağlıklı bir yaşam tarzına doğru ilerlerken bize bir değişim planı fırsatı sunar.   Bir akıllı hedefi belirlemek, net bir şekilde tanımlanmış odağımıza giden  yoldur

Bedenin senin aracın ve ömür boyu sadece bir araca sahipsin

Katı diyet yapmayı nasıl tamamen bırakacağını pozitif bir vücut imajı nasıl oluşturacağını ve gerçek yiyecekler ile bir doz öz şevkat kullanarak yeni hikayeni  yaratmak için  neler yapacağını göstermek ve ilham olmak İçin nasıl hedefler koyacağımızı konuşalım.

🌱Katı diyetlerden ve boş vaatlerdan bıktıysan , yorulduysan  bu yazı senin için.

 

  “Akıllı hedefi, spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, sonuç odaklı ve zamana bağlıdır.

Belirli bir hedef belirlemeye çalıştığınızda, sonucu  açıkça tanımlarsınız..  Neyi başarmak istediğinize göre hedefinizi bir veya iki basit cümle ile ifade etmelisiniz.  

  Bu hedef, ulaşmak istediğiniz zihin durumunun ve sağlık durumunun  net yansıtmalıdır.  Hedefi şimdiki zamanda, sanki zaten başarmışsın gibi ifade etmeyi seviyorum.  Belirli bir hedefe örnek “Sağlıklı ve enerjik bir bedenim…” olabilir.  Her zaman kilo üzerinden düşünmek zorunda değilsiniz,  bazen hedefinizi tüm  beden üzerinden belirtmek daha fazla anlam ifade ediyor.   Bu sürecin bir parçası olarak, hedefinizi, kaybetmek istediğiniz kilo ile ifade etmektense  beden cinsinden belirtmek daha yararlıdır.  Ölçülebilir bir hedef belirtmek, nihai sonuca odaklanmanıza yardımcı olur. Ulaşılabilir anlamına gelir .

Bir hedefin etkili olabilmesi için yeterince zorlayıcı olması da gerekir.  Hedefler zor olmalı, ancak ulaşılması imkansız da  olmamalıdır.  Hedefinizin gerçekçi  olması önemlidir.  Çok güvenli sularda oynamak isteseniz de biraz meydan da  okumalısınız. Bu hedef SİZİN için  özel anlam ve amaca sahiptir

Vücudun hakkında gerçekten ne hissediyorsun?  Birçoğumuzun vücudumuzla aşk-nefret ilişkisi var. Gerçek sevgi;  ne olursa olsun şu anda vücudunuzu nasıl seveceğinizi öğrenmektir. 

   Başarının mutlak anahtarıyız..  Kendimizi kim ve ne olduğunu kabul etmek de önemli bir faktördür.  Kilo verme yolculuğunuzda ne kadar ileri gitmeniz gerektiği değil , önemli olan ne kadar ileri gittiğinizdir.  Bu sevgi sürekli bir yolculuktur, bu yüzden şimdiden ne kadar ilerlediğinizi kabul etmek önemlidir. 

   Bu yeni felsefenin bir parçası olarak, içten dışa nasıl göründüğünüzü ve nasıl hissettiğinizi değiştirime vakti geldi.  Bakış açınızı dönüştürüyor ve değiştiriyorsunuz.  Yapabileceğiniz en iyi şey, kendinizi bu anda kabul etmek ve hayatta ne kadar ilerleme kaydettiğinizi değerlendirmektir.  Nasıl görünürseniz görünün ya da başkaları ne derse desin, şu anda sahip olduğunuz bedenin içindesiniz ve bu vücut bu yolculukta uzun bir yol kat etti.  Hala yapmak isteyeceğin şeyler olabilir ama değişim bir süreçtir.  Şimdilik, şu an içindesin ve sensin, bu yüzden bunu kabul etmek anahtardır.  Sahip olduklarınız ve şu anda olduğunuz şey için kendinizi sevmek, inanılmaz yeni bir hayata atılan ilk adım akıllı hedefleri doğru ve bilinçli seçmek

    Herkesin  kendi  standartlarına göre farklı hedefleri vardır , çünkü  hepimiz biriciğiz..  Hedefinizi özel ihtiyaçlarınıza göre ince ayar yapmanız  önemlidir.  Zaman ; sınır anlamına gelir. Hedeflerin etkili olabilmesi için bir  bitiş zamanına   sahip olmaları iyi oluyor, aksi takdirde ucu açıkta kalır..  Hatta hedefinize ulaşmak için  bir zaman çizelgesi koymak sizi motive etmek için gerekebilir.

.  Hedefinize gerçekçi bir şekilde ulaşmak için kendinize yeterince zaman ayırdığınızdan emin olun, ancak başarmak istediğiniz şeyden  sapacak kadar da kendinizi kaptırmayın.neyin amaç neyin araç olduğunu atlamayalım.

Hedef; sizi yol boyunca ilerlemenizden sorumlu tutar ve motivasyon için harika bir araç hedefler.  Başarıya ulaşmak, o başarının neye benzediğine dair belirli bir vizyona sahip olmanızı gerektirir.  Hedefinizi büyük tutmayın, parçalara ayırmanızı öneririrm.

Çok spesifik ve  ölçülebilir adımlara böldüğünüzde, hedefinizi takip etmeyi çok daha kolay bulacaksınız.  Fiziksel hedefler veya sağlıklı  yiyecekleri yemeye yönelik hedefler dahil olmak üzere birçok şey için hedefler belirleyebilirsiniz.  Örneğin, haftada 4-5 kez, 30 bak ile başlayıp 1 saate kadar devam ederek hızlı bir yürüyüş yapmak için bir hedef oluşturabilirsiniz.  Ayrıca her gün dengeli yemek için bir hedef oluşturabilirsiniz.  Bu tür hedefler çok spesifiktir, ancak yine de biraz çabayla onlara kolayca ulaşabileceğiniz kadar makuldür.  Hedeflerinizi inanılmaz başarılar  için yolunuza döşediğiniz atlama taşları gibi düşünebilirsiniz.  Sağlıklı bir yaşam tarzını destekleyen ve yaşam boyu sürdürebileceğiniz alışkanlıklar yaratırsınız. 

    Kısa vadeli hedefler uzun vadeli hedeflere destek olur. çünkü  kısa  vadeli hedefler motive olmanıza ve ilham almanıza yardımcıdır. İlerledikçe veya yolda ilerlerken hedeflerinizi ayarlayabilirsiniz, hatta değiştirebilirsiniz de.  Herhangi bir sürecin normal bir parçası olduğu için aksiliklerle karşılaşırsanız lütfen cesaretiniz kırılmasın.  Herkes hayatın bir döneminde aksilikler yaşar, anahtar onların sizi caydırmasına izin vermek değil, onları öğrenme fırsatı olarak, tecrübe olarak  kullanmaktır. 

   İyi düşünülmüş hedeflere sahip olmak, zihninizi odaklanmış tutmanıza yardımcı olabilir çünkü gerçek şu ki, zihin her zaman sürekli olarak düşüncelerinizde tuttuğunuz şeye odaklanır. 

   Vücuda açıkça tanımlanmış bir yol haritası verdiğinizde , başarı çok daha ulaşılabilir ve kesinlikle çok daha zevklidir.  Hatırlanması gereken anahtar, bu sürecin tamamen sağlıklı yaşam ve bu yaşam tarzı değişikliklerini yapmakla ilgili olmasıdır.

.  Vücudunuza açıkça tanımlanmış bir yol haritası sağladığınızda, başarı çok daha ulaşılabilir ve kesinlikle çok daha zevklidir.  Hedefler, sadece kilo yönetimi değil, hayatın her alanında kullanılır, bu nedenle hedeflerini belirlemeyi öğrenmek hayatın her alanında size yardımcı olabilir.

     İyi planlanmış hedefler, düşünceleri eyleme dönüştürmenize yardımcı olabilir.  Büyük düşünmek iyi olsa da, sağlıklı alışkanlıkları sürdürdüğünüzden emin olmak istersiniz, çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi, hedefler yoksunluk ya da açlıkla ilgili değil, sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirmekle ilgilidir,  zihin ve vücut gelişimiyle ilgilidir..  İsterseniz, akıllı hedefinizi oluşturmak için şimdi bir dakikanızı ayırın ve ileride kullanmak üzere sesinizi kaydedin veya yazın.  

Unutmayın, bir akıllı  hedefi spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir  ve zamana bağlı bir hedeftir. 

Tam olarak neyi başarmak istiyorsunuz? 

Hedefinize ulaştığınızı nasıl bileceksiniz? 

Bu hedef çaba ve kararlılık gerektiriyor mu?  

Bu hedefe ulaşmak için gerekli kaynaklara sahip misiniz?

Bu hedef hayatınızla alakalı mı?

Bu hedefe ne zaman ulaşılacak?

Gözlerinizi kapatıp durup düşünürken  yol boyunca herhangi bir yerde durabilirsiniz, arada tekrar okumak , dinlemek için, yol boyunca hayal etmek için geriye sarabilirsiniz.

   Derin ve arındırıcı bir nefes alarak başlayın.  Size hayat verdiği ve sizi beslediği için nefese teşekkür edin.  Nefesin vücutta hareket ettiğini, onu temizlediğini ve iyileştirdiğini  derinden hissedin.  Şu anda tam burada vücudunuzu sevmek çok iyi hissettiriyor mu? Bedeninizi hemen şimdi ve bedeninize onu sevdiğinizi ve takdir ettiğinizi söyleyin.  Bu yolculukta tam olarak nerede olduğunuzu değerlendirin ve bu noktaya kadar yaptığınız tüm çalışmalar ve taahhütler için kendinizi övün. 

   Bu aşamada, zaten ilerleme kaydettiğiniz için  vücudunuz  size minnettardır. 

 Farka dikkat edin. 

 Şimdi enerjiyi canlandırmak için ellerinizi birbirine sürün. 

 Ellerinizi kullanmanın ne kadar iyi hissettirdiğini farkedin.

Hatta ellerinize ve kollarınıza yayılmaya başlayan güzel ve sıcak bir his olacak.

Yaptıkları her şey için kollarınıza  bedeninize ayrı ayrı teşekkür etmek için bir dakikanızı ayırın.  İnsanları kollarımızla kucaklıyoruz, bizi diğer insanlara bağlıyorlar.  güçlü ve canlıdırlar, sürekli güneşe ve havaya maruz kalmalarına karşın  ve yine de güçlüler. 

 Ellerinizi kollarınızı ovun ve kendinizi kucaklayın ve sevin.

  Şimdi kollarınızı vücudunuzun üzerine uzatın ve stresi ve gerginliği azaltmanın ne kadar iyi hissettirdiğini görün. 

Esnerken  kasları ve kemikleri hissedin. 

 Bu kadar güçlü olduğunuz için kaslarınıza ve kemiklerinize teşekkür edin. 

 Vücudunuzu içten sevin ve tüm kaslara, tendonlara, bağlara, organlara sevgi gönderin. 

Bacaklarınız  her gün yürürken ve hareket ederken sizi destekler ve inanılmaz derecede güçlüdürler;  sıkı çalışmaları için bacaklarınıza , dizlerinize ve teşekkür edin.. 

 Şöyle bir şey söyleyebilirsin: Seni seviyorum.  Teşekkür ederim.

Vücudunuzun bu sevgiye tepki verdiğini hissedin.  Şimdi ellerinizi alın ve cildinizi ve dudaklarınızı hissederek yüzünüzde  gezdirin.

 Nasıl gülümseyeceğine ve mutlu olacağına  konsatre ol.  Yeryüzünde tam olarak senin gibi başka kimse yok.  İnanılmaz ve eşsizsin. 

 Yüzün senin için çok şey yapıyor, bu yüzden onu onurlandırmak için zaman ayır ve onu öv.  Dudaklarınıza, burnunuza, kulaklarınıza ve yanaklarınıza teşekkür edin. 

 Gözlerine şükürler olsun çünkü onlar ruha açılan pencerelerdir.  Şimdi bir an için sırt kaslarınızı ve midenizi hayal edin.  Her günün her anında sırtınız dönüyor ve mideniz sürekli çalkalanıyor ve yiyecekleri işliyor. 

 Sırtınıza, midenize, karnınıza ve tüm iç organlarınıza sizin için yaptıkları için teşekkür edin.  Tekrarlamak isteyebilirsiniz: 

  Onur duyuyorum  Seni seviyorum.  Teşekkür ederim.  Vücudunuzun her yerini  sevin,  çünkü beden size hayat verir.  Size ve yaşamınıza yaptığı katkı için vücudunuzu her gün onurlandırın ve sevin.  Sizi zihinsel olarak zinde tuttuğu için beyninize teşekkür edin.  Günlük olarak ne kadar işlediğini hayal edin.  Beyin olmadan bir hiçiz, bu yüzden beyne, zekanıza, mizahınıza ve kişiliğinize verdiği hizmet için teşekkür edin. 

Şimdi teşekkür etmek istediğiniz vücudunuzun diğer kısımlarına da yönelin.  Vücudunuza onun iyi çalışmasını ve hizmetini takdir ettiğinizi söyleyin,  her zaman onu destekleyeceğinizi ve seveceğinizi söyleyin.  Geçmişte yapmış olabileceğiniz ve ona zarar veren her şey için vücudunuzdan özür dileyin.

Şimdi bedeninize sarılın ve kendini sevmenin gücünü hissedin. 

 İnanılmazsınız. 

 Bunu yapabilirsiniz. 

  Bu takdir ve sevgi modunda istediğiniz kadar ve ihtiyaç duyduğunuz kadar kalabilirsin.  Bu basit meditasyonu sık sık yapabilirsiniz ya da kendinizi takdir ettiğinizi ve düzenli olarak buna layık olduğunuzu göstermek için benzer bir ritüel seçebilirsiniz.

Pelin Bozkurt Bilgiç

GÜZEL YAŞA, GÜZEL YAŞ AL