Kaplumbağa- tavşan hikayesini bilirsiniz….Günümüzün tavşanı hala  herşeyi aynı anda  yapmak istiyor,hemen varmak, ulaşmak istiyor , Halbuki kaplumbağa  yaptığı işin tadını çıkararak , etrafına bakınarak, bazen durarak koklayarak yürür, yürürken düşünür, çünkü ruh bedenle konuşur hani iç sesimiz var ya onu ancak durduğumuzda duyarız.

Mutfakta ailene , sevdiklerine yemek hazırlamakta öyle . Belki elin çalışıyor ama zihnin temizleniyor, arınıyor duruyor. Çünkü orası senin mekanın , mutfakta sen teksin.

Öğrenilmiş çaresizlik  ile ilgili bir çok örnek duymuşsunuzdur. Bir tane de benden olsun;

Köpeğin  ayağına belli uzunlukta ip bağlayıp  uzaklaşmasını engellemişler. 1 denemiş 2 denemiş sonra ipi çözmüşler ama köpek o mesafeden uzağa gidememiş.

Bir nevi kabullenme durumu. Elimizden bir şey gelmeyeceğini düşünmek, kontrol edemeyeceğinize inanmak.

Necip Fazıl Kısakürek ‘Ya çaresizsiniz ya da çare sizsiniz’ diyor. Her şey kendimizde bitiyor, alışkanlıklarımızı değiştirip beynimizi besleyeyerek çözümün kendisi olabilir ve hatta etrafımızı da etkileyebiliriz.

Biz de dengeli beslenmeyi uzun soluklu hayatımızın bir parçası haline getiremeyeceğimiz gibi bir genel kanı içinde çaresizce önümüze sunulanlarla yaşamayı sürdürüyoruz.

Beslenme tarzınızı günlük hayat ritmiyle eşleştirmek zor  görülebilir, bir tık mesafedeki kestirme yollar cazip gelebilir.Aktif , dinamik sosyal hayatınız direncinizi sürekli test ediyor olabilir** ( her haftasonu bir doğumgünü bir party,whatsuptan dürtenler, yanınızda şuursuzca !!patates kızartmasını mayoneze batıran arkadaş,bitmeyen olaylar olaylar.**

Hızlı kilo verdiren yo-yo  diyetlerin,internetten alınan zayıflama haplarının , çayların  çözüm olmadığını bilsek de aklımızı çeliyorlar **.Tabii bunlara en önemli sebep bir sürü filtreden geçmiş instagramdaki .harika vücutlar …Herkes mutlu, herkes zayıf , herkes eğleniyor, herkes mükemmel hayatlar yaşıyor. Koca bir  yalaaan.**

 Dünyadaki değişime inanıyorsunuz değil mi? İşte buna   önce kendi dünyanızdan başlayın.vücut dengemiz   duygusal dengemizle birlikte hareket eder ** Hayatın içinde her duyguyu yaşıyoruz yaşamalıyız,nasıl  tek gıda ile beslenemezsek  sadece mutlu olmak diye de bir gerçek yok. Einstein’nin dediği gibi gerçeğin arayışında olmak ona sahip olmaktan daha değerlidir**

Dünyadaki değişime inanıyorsunuz değil mi? İşte buna   önce kendi dünyanızdan başlayın.vücut dengemiz   duygusal dengemizle birlikte hareket eder ** Hayatın içinde her duyguyu yaşıyoruz yaşamalıyız,nasıl  tek gıda ile beslenemezsek  sadece mutlu olmak diye de bir gerçek yok. Einstein’nin dediği gibi gerçeğin arayışında olmak ona sahip olmaktan daha değerlidir**

Gerçek duygularımızla kavga etmeden dengeli ve düzenli hayat yaşayarak kendi merhemimizi bulmalıyız..**Önce bazı şeyleri istemeden sadece faydalı olduğunu bildiğiniz için yapmaya başlarsınız.Sonra zamanla  sizin doğal davranışlarınız haline gelir.

Başarı küçük şeyleri hergün düzenli yapmaktadır.

  • Sabah kalktığınızda aynada önce kendinize günaydın demek gibi
  • Yürüyüş yapmak gibi
  • whatsuptan okuduklarınıza ilk fırsatta cevap yazmak gibi ( o mavi tıkı görüp de cevap gelmediğinde sinir olmayan var mı) 
  • Market alışverişinden keyif alın kendi kilerinizi oluşturun katkı maddesi fazla olan ürünlerden uzak durmak için içerikleri mutlaka okuyun .
  • Restoranlarda sipariş verirken mümkün olduğunca karışık tabaklardan uzak durun. Basit ve mevsime uygun yemeklere yönelin.Hatta benim gibi yemeğe çıkmadan önce biraz kuruyemiş  belki biraz  çorba içerek beyne giden doyma sinyallerini öncesinde uyarın.
  • Kendi ağız tadınızı oluşturmak için mutfakta denemelerden hiç çekinmeyin.**
  • Siz  kırılgan olmayın, farkındalık içinde  farklılıklara açık olun, arayışlara yönelin.
  • Düşünceli olun önce kendinize tabii, **paylaştıkça çoğalan tencereleriniz için alerjisi olan, soğan, domates yemeyen  var mı önceden öğrenin, eti az pişmiş sevenle çok pişmiş seveni aynı anda mutlu etmenin tarifi de siz de.( kitabımda  diyelim)**
  • Rengarenk olun, bu  sizi  ayıracak özelliğiniz olsun.**Tabaklarımız gökkuşağı gibi olmalı, iç açıcı , kışkırtıcı, seksi ve gizemli; merak sevdiğim bir duygudur.
  • Hele yemeklerimde karşı tarafı mereklandırmak , motonluktan uzaklaştırır **. Hem sizi hem konuklarınızı.**
  • Basit, sade ve komplike hepsi aynı kişide  hepsi aynı tabakta.
  • **giyim tarzınız nasıl bir düşünün, simsiyah giyindiğinizde bile bir pırıltı katmaz mısınız.Veya kot gömleğe bir renkli fular. Olmadı bir sıcacık gülüş kondururuz.**

İşte tarzımız seçimlerimizle bütünleşir . **Masalarımız sonbaharda  bir kaç sarmaşık dalı, sararmış yaprakla ,kutlamalarda mumlarla **kurulur.

Doymak için değil tadına varmak için, bakmak için değil görmek için hazırlanır.

Şunu bilin ki sizi keyiflendiren , kendinizi şımartacağınız gerçek tarifleri illaki bulacaksınız.Her güzel yemeğin sağlıklı bir alternatifi vardır.

Tıpkı kolay elde edilen para, başarı ve eşya gibi önümüze hazır gelen yemeği daha çok yiyoruz.Ama biz hazırladığımızda  öyle mi liste yapmak, plan yapmak, doğramak, soymak off pişirmek , işte bu yüzden de çok değerli.

**beslenme tercihlerimiz ve yemek yeme alışkanlıklarımız da kişiliğimizi ele veriyor. Ünlü  bir Fransız yemek  ustası (Brilliant Savarin‘Bana ne yediğini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim ‘ diye bildiğimiz sözü değiştirmiş. **

Yediklerinize aşırı hoşgörülü davranıp sorgulamadığınızda , kısa süreli mutluluk yaşayabilirsiniz.**Ama önemli olan iniş çıkışlar yaşamak yerine  dengeyi yakalayıp vücudunuza saygı gösterip seçici olmak. Tıpkı ilişkilerinizde olduğu gibi .**

Duygular, travmalar ve daha bir çok faktör yeme alışkanlığımızı etkiler, duygusal açlığımızı bastırmak için birçoğumuz kötü yeme alışkanlıkları geliştiriyoruz.

**İşte  dış mihraklar yüzünden kontrolümüzü kolay kaybedebiliriz.Ama dengede kalmak için sukunet içinde olup** hayatta izleyici değil aktif birer katılımcı olmayı seçmeliyiz.

**Mutfata önlük takıp elini kirleterek** beden/ zihin terazisini  bakış açımızı değiştirebiliriz.

Yiyeceklerimiz sadece bedenimizin değil ruhumuzun da yakıtıdır.

Vücudumuz hayatta kalmaya programlanmış,ruh halimiz iyi değilse , zihnimiz kalori yakımını yavaşlatarak  vücudumuzu koruma altına alıyor.

**.Bu kısır döngünün içinde kedi –fare oyunu oynuyoruz.**

Mutluluk  tanımı  da kişiye göre değişir .

Aslında mutluluğun dışımızdaki olaylardan çok , onlara verdiğimiz tepkiyle ilgisi var.

Önemli olan  negatif durumlarla başa çıkabileceğimizi bilmek, çözüm üretebilmek**Yemeğin tuzu mu eksik limon suyu katın,yavan gelen sebzelere bol baharat ekleyin.**

Haz duygusu beslenip büyütülmeli, korunup, kollanmalıdır. Çünkü ruh da beden de keyif almak ister.

Tükettiğimiz yemeklerin çoğu besin değil maalesef, nefsimizi köreltip  midemizi dolduruyoruz.

Doğada yalın ayak dolaşmak, spor yapmak özellikle öpüşmek hormon seviyemizi arttırır. Günlük rutinimizde bol bol sebze yiyerek , tohum ve iyi yağlar tüketerek pozitif düşünüp orada kalabiliriz.

**Dengeli beslenmeden uzaklaştıkça konsantrasyon zorluğu, uykulu yorgun beden, ayakta gezen ruhlara dönüşüyoruz.Bunu en iyi kendinde gözlemleyebilirsin.** Bir günün bir günü tutmuyorsa ne yediğine bak.

İçine doğru karıştırılmış yalan en tehlikeli yalandır. Sağlıklı dediğimiz sebzeyi doğru pişirme yöntemi kullanmadan hazırlarsak yalan olur,enerji deposu dediğimiz karbonhidratları yanlış seçersek yalan olur.