Egzersiz spor hareket ne dersek kadına hayatımızdaki önemini bilmemize bir çok yeri farklı hikayelerle kanıtlamasına rağmen neden bir türlü düzenimizin içine oturtamıyoruz???

Fiziksel ,zihinsel ve ruhsal bir çok sorunumuz için reçetemizi yazılacak en önemli ilaç; hareket.

Günde bir doz bile yeter.

Hareket hem hastalıklardan korunma yöntemi, hem de tedavisi.

Bizler hareketli ,hayatta kalma güdüleri kuvvetli, sağlıklı insanların nesillerinden geliyoruz aslında .Çünkü öyle olmayanlar yok olup gitmeseler bile çok azaldılar.

Fakat bu modern toplumda teknoloji sayesinde hayatımıza giren kolaylıklar fiziksel güç harcamamıza pek gerek bırakmadı.

Egzersiz yaptığımızda çevreyle uyumlu hayatı barışık olur ,yaşam kalitelerimiz yükselirken sorunlara karşı savaşta ise daha avantajlı oluruz.

Üstelik iyi yaş alma hali içinde çok geçerli bir yöntem.

BİZİ DAHA İYİ BİR HAYATA HAZIRLAYAN EGZERSİZİN 10 FAYDASI

1/ Egzersiz yaşlanmaya bağlı bedensel zayıflıkları düzeltir

2/ fiziksel gücümüzü arttırır

3/ bağışıklık sistemini kuvvetlendirir

4/. Vücuttaki fazla yağ miktarı azaltır

5/. hastalıklarla karşı direnci artırır

6/. serotonin hormonu salgılar

7/Özgüvenimizi artırır

8/stresle mücadele yöntemidir

9/hafızayı güçlendirir

10/uykumuzu düzenler

Tüm bunları spor salonlarına üye olmadan da yapabiliriz ,biraz irade biraz planlı çalışma yeterli.

Hareketsizleştikçe melankoli hali ,stres bunalım gibi zihinsel ve duygusal problemlerle başa çıkamayız .

Tek yapmamız gereken 30 dakika nefesimizi kontrol ederek gücümüz yetiyorsa nabzımızı biraz hızlandırıp yavaş atarak egzersiz yapmak ve tabi gün içinde sürekli aktif olmak.

Kısa mesafeleri yürüyerek gitmek ,asansör yerine merdiven kullanmak gibi alışkanlıklar da kazanmalıyız.

Şehir hayatı ve şu an içinde bulunduğumuz pandemi de hepimiz evimize kapandık kendimizi koruma adına ancak hareketsizleşerek yağmurdan kaçarken doluya tutuluyoruz.

Oksijen yaşam enerjimiz ,beynimiz sekiz saniye boyunca oksijen almazsa bayılırız. Açık havada geçireceğimiz oksijenin ciğerlerimizi doldurarak mutluluk hormonu üretmeye başlarız.

Sırf bu sebeple bile .sabah tempolu yürüyüş sonrası beynimiz de bedenimiz de zımba gibi olur daha dinç ve daha uyanık oluruz bonus olarak da düşünmeyin aksine egzersiz sonrası daha tok oluruz. Öyle yemeye saldırıyorsanız spor sonrası bunun sebebi iyi düşünelim, duygusal açlık olabilir.

Çünkü vücudumuzdaki yağlar ancak yüksek oksijenle yakılır önce yağ yakımı kargoyu daktan başlayacağından depolama olmaz metabolizmamızda hızlanacağanda 30 dakika egzersiz sonrası 90 dakika daha biz çalışmaya devam eder .aslında ,bunun için zayıflama fikrine hiç takılma hedefimiz bütünsel sağlık olmalı.

Günümüzün hastalığı stres döneminde aslanla karşılaşan atalarımız ,savaş ya da kaçmayı seçmiş bu korku zamanlarında stres hormonu yoğun üretilirken , iki gerçekten biri oluştuğunda ise stres hemen azalıyor ve hayat kaldığı yerden devam ediyor .Belgeseldeki hayvanlar alemi izlemişsinizdir ;geyik aslandan kaçar kovalamaca bittiğinde yaşıyorsa hala sakince gider suyun kenarında otlamaya devam eder biz de sabah 30 dakika egzersiz yaptığımızda gün içinde sık sık yükselen stres hormonunu nispeten dengeleriz.

Egzersiz ayrıca bizim doğal, yan etkisiz uyku ilacımız. Akşam rahat uyumak için hem gün içinde aktif olmalı hem de tempolu egzersiz yapmalıyız.Ancak sporu akşam saatinde yaparsak tam tersi bizi uyaracak anda uyku saatimizi bozabilir.

Benimle aynı dönem değilseniz iyi yaş almak için premenepozla birlikte başlayan kemik erimesini geciktirmek hatta önlemek için düzenli egzersiz olmazsa olmazımız olmalı komplike bile gelmez egzersizden bahsetmiyorum ve programlı yapılması yeterli bence genel olarak hareketli bir yaşama devam etmeliyiz.