Elmanın yeşilini, lahananın morunu, domatesin kırmızısını  rengarenk sofralarımızda tercih ediyorken siyah rengi ihmal mi ediyoruz acaba?

  Bana siyah besinlerin bir işlemden geçirilip geçirilmediğini soruluyor. Gerçek olamayacak kadar güzeller değil mi?

  Antioksidan oranı yükseldikçe besinlerin renkleri koyulaşıyor. Yani; siyah en fazla antioksidan içeren besinlerden diyebiliriz.

 Siyah fasulye, siyah havuç, siyah sarımsak, siyah turp , siyah üzüm olduğu gibi siyah fasulye, siyah mercimek, siyah nohut, siyah pirinç.

Belki ilk tohum ithal edilmiş olsa da , artık hepsi bizim topraklarımızda , güvenilir girişimci arkadaşlarımızın emeğiyle üretiliyor.

Eğer sizinde aklınızda ‘Bunlar bizim genetiğimize uygun mu? ‘ diye sorular geçiyorsa içiniz rahat olabilir, kürsel dünyada artık herseye kolay ulaşıyoruz ve sindirim sistemimiz yeni tanıştığı besinlere tepki oluşturduğunu farketseniz de çok kısa sürede hiç bir sorun kalmadığını denedim.Zaten artık hepsi kendi topraklarımızın vitamin mineral ve farklı bir çok özelliğini içlerine alarak çok daha yoğun tatlara kavuştular.

Ayrıca bu baklagiller glutensiz ve kompleks karbonhidratlardan olduğundan sağlığımız için son derece destekleyiciler.

  Bileşenlerinde yüksek miktarda antioksidan özelliği ile bunları sık sık yediğimizde bağışıklık sistemimizi korumasının yanında, hücre yenileyici özelliği ile yaşlanmayı geciktiriyor, zinde bir görünüm kazanmamamıza yarıyor.

Gelin kısaca siyah mucizelere bakalım:

Siyah sarımsak- 

Belirli bir ısı ve nemde bekletildiklerinde fermente olduktan sonra siyah rengi alıyor.

Siyah pirinç-

Şöyle tereyağlı tane tane pilavın yerine rakip olur mu dersiniz? Benim soframda oldu bile.Dediğim gibi güzel yaş almamıza destek olurken, enerjimizi dengeler, daha az şeker içerir.

Siyah fasulye-

Fasulyenin tazesini de kurusunu da barbunya halini de pek severim. İllaki haftada  birini yaparım.Tabii her seferinde başka baharatlarla deneyerek.

Siyah faulle mutfağıma girdiğinden beri onu da haftada1 pişirilecekler listesine dahil ettim bile.Vitamin ve mineral zengini ve sakinleştirici etkisi de var desem:))

Siyah mercimek- 

O minik topçular havyara benzetildiğinden belluga mercimeği diye geçiyor. Mideye iyi geliyor, çok daha kolay pişiyor.Şimdi yeşilinin, sarısının, kırmızısının yanına artık bir kavanoz da siyah mercimeğim kilerimde bulunduruyorum.

Siyah kinoa-

 Yine birçok rengi olan bir tohumla karşı karşıyayız. Siyahının özelliği nedir?Denediğinizde siz de farkedeceksiniz ki siyah kınanın tadı, kokusu daha yoğun.Hatta toprak kokuyor diyebilirim.Pilav gibi pişirildiğinde ne kadar suyun ölçüsünü kaçırırsam da hiç yapışmıyor, her daim tane tane.Lifli olduğunda kabızlık sorununa çözüm olur. Ve tabii ki uzun süre tok tutma özelliği de var.

Siyah havuç-

Kendine has aromasıyla ne çok kullanmaya başladım.Salatamda, sebze sularımda, çorbalarımda.Dokunduğu yere şifa getiriyor sanki.Özellikle son zamanlarda sizde de  zihin yorgunluğu varsa doğal ilacınız olabilir.