Bilim; sürekli yeni bilgiler aktarılan yaşayan bir organizma gibi.O yüzden eski bildiklerimize sıkı sıkıya sarılmayıp yenilerini takip etmeliyiz.Yumurta da bunlardan biri.Uzun yıllar hayatımızdaki yerini sorgulandı.Şimdi ise tıpkı tereyağ gibi itibarı geri verildi.

Yumurta 7’den 77 ‘ye herkesin yiyebildiği en çok protein içerenlerden biri.Dışarıdan almamız gereken amino asitleri de içeriyor. Yüksek miktarda A, B ,D ve E vitaminlerce de güçlü. Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz yumurtayı kırıp kahvaltıda , tatlılarımızda kullanıyoruz.Kabuğunu ne yapıyoruz? Kompost ; gelişmiş ülkelerde hobi bahçesi ve özellikle balkonda çiçek veya sebze yetiştirenlerin olmazsa olmazı.Maalesef bu konuda kullanacaklarımızı net olarak bilemiyoruz. Mesela yumurta evimizde en çok kullandığımız ve kabuğunu düşünmeden çöpe ettiğımız besinlerden. Biriktirip çiçeklerimizin dibine kabukları koyup daha çok su almasını hem de toprağın havalanmasını sağlar.Kabukta bulunan kalsiyum ve mineraller toprakta çözünüp toprağı zenginleştirir. Yumurta kabuğu; 27 farklı element ve özellikle kalsiyum deposu.Bu kadar değerliyse acaba başka ne şekilde kullanabiliriz? Yumurta kabuğu bizim diş ve kemik yapımıza çok benziyor.Yoğun kolajen içerdiğinden zarı ayırmamalıyız. Yumurta kabuğunu toz haline getirip kullanabiliriz.Bunun için bir kaç püf noktası paylaşacağım.

• Kullandığımız yumurtaların kabuklarını bol su ile yıkayıp biriktirelim.
• Biraz biriktiğinde , tencereye su koyup 1o dakika kadar kaynatalım.
• Sonra tepsiye dizip gece boyunca kuruturuz.. Hızlandırmak için 100 dereceye ayarladığınız fırında 15-20 dakika kadar iyice kurumalarını sağlayabiliriz..
• Son aşamada kabukları blender da toz haline getirip saklama kavanozuna alırız.

Tekrar hatırlatmak istiyorum, en ucuz ve faydalı kalsiyum deposu kabuğu tüm prosedürleri uygulayıp kaynattığımızdan ve kuruttuğumuzdan emin olmalıyız ki bakteri üremesin.Tozu kalsiyum deposu olsa da bizlerin sindirimi için ne kadar doğru diye Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Sevgili İlkay Gök hocama danıştığımda kendisi de direk tüketilmesinin sindirim ve daha farklı yönlerden risk taşıyabileceğini belirtti.Belki kabuğunu sirke veya z. yağın içine koyarak kullanabiliriz? Yumurtayı kabuğundan dikkatlice , zedelemeden çıkartarak sebze/meyve tohumlarımızı filizlendirmek için ilk evleri yapabiliriz.Yumurta akı ile 1 çay kaşığı kabuk tozunu yüzümüze maske veya peeling yapabilir, diş macunumuza biraz serpip fırçalayabiliriz.Haydi yumurta kabuğu koleksiyonu yapmaya koyulalım. Kaynak: Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta( Tıptan uzak sağlıklı hayat kitabından) www.healthline.com