Yazın gelmesi ile vücuda olumlu  etkisi en çok konuşulan konu at kılı  ile kuru fırçalama olmalı. Kuru fırçalama tekniğinin bir çok faydası olduğunu siz de duydunuz mu? 

At kılı fırçası neden yapılır, nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir? Tüm bu soruların cevabını, kuru fırçalama tekniğini ve at kılı fırçalara dair tüm bilmeniz gerekenleri mucizevi etkileri gelin masaya yatıralım .

Fırça seçimi çok önemli

Kuru fırçalama için pek çok sentetik ve plastik ürünler de satılıyor. Ancak bu malzemeler ciltte  alerji geliştirebilir, kılcal damar görünümünü arttırabilir ve sert plastikten üretilmiş at kılı fırçaları aynı zamanda cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bu sebeplerden ötürü sentetik olmayan orijinal at kılı fırçası kullanımı özellikle tavsiye ediliyor. İlk defa yapacaksanız daha yumuşak olanları ile başlayın, vücudunuz alıştıkça sertine geçebilirsiniz.

Öncelikle vücudunun her yerine uzanabilmek için uzun saplı, sağlam bir doğal kıl fırça edinmek iyi fikir. Ben ayrıca avucumun içinde bacak ve kollarıma rahat yapmak için sapsız olandan da bir tane edindim. Hatta  at kılı fırçası satın alana kadar bir süreliğine su değmemiş sert kese de işe yarıyor.

Kuru fırçalama ne zaman yapılmalı?

Uzmanlar, kuru fırçalamanın sabahları duştan önce yapılmasını öneriyorlar. Ben spor yaptıktan sonra duşa girmeden sabah rutinime kuru fırçalamayı ekleyerek sağlıklı bir güne hazırlanıyorum. Enerji vermesi ve cildi uyandırması  için sabahları uygulamak bana mantıklı geldi. Ancak siz kendi yaşam temponuzda akşam rutinlerinize ekleyebilir veya sabah akşam 5’er dakika da yapmayı tercih edebilirsiniz.

Her bir kuru fırçalama seansı ortalama 10 dakika olabilir, fazla abartmanıza  gerek yok faydasını zaten göreceksiniz. Haftada 4-5 kere yapmanız bile  yeterli.

Uygulama aşamaları

Vücudunuz için faydalı bir bakım tekniği olan kuru fırçalama uygulamasına ayaklardan başlayabilirsiniz. Düzgün bir şekilde fırçalamak için önce cildinizin tamamen kuru ve yağsız olduğundan emin olun.

At kılı fırçasını kullanırken ayaklarınızdan başlamalı ve kalbinize doğru hareket etmelisiniz. Bu sayede kan akışını hızlandırabilir, vücudunuzu harekete geçirebilirsiniz.

Bu işin tekniği; aşağıdan yukarıya doğru dikkatli bir şekilde biraz baskı uygulamak. Vücudun  her bölümünü kalp bölgesine doğru 10-15 kere fırçalamak yeterli gelir. Baskı dediysem çok sert bir şekilde bastırmamaya, vücudunu tahriş etmemeye özen göstermelisiniz. İlk defa yapacaksanız ve cildiniz çok hassassa fırçayı bastırmamakta ve hafifçe masaj yapmakta fayda var. İlerleyen dönemlerde basıncı ve masaj süresini arttırabilirsiniz.

At kılı fırçasını iç bacak, kalça, kol, omuz ve karın gibi farklı bölgelerinize sırayla uygulayın. Dikkat etmeniz gereken noktayı tekrar hatırlatmakta fayda var;  fırçalama hareketini kalbinize doğru yapmak. Bu lenf drenajı için çok önemli bir ayrıntı. Hafif karıncalanma ve pembeleşme görebilirsiniz.Bu doğru sürede ve basınçta yaptığınızı gösterir. Tahriş olmuşsa ve bir sonraki sefer yaptığınızda canınız acıyorsa ya fazla baskı uyguladınız, ya cilt yapınıza göre fazla sert fırça kullanıyorsunuz ya  da süreyi uzun tuttunuz. Bu durumu gözlemleyip bir sonrakinde gereken önlemi mutlaka almalısınız.

Ayak ve bacakları fırçaladıktan sonra kollarınıza geçebilirsiniz. Kollarınızı da aşağıdan yukarı koltuk altlarına doğru fırçalamalısınız.

Diz kapağı, dirsek, koltuk altı, gibi lenf  bölgeleri ve eklem yerlerinde dairesel hareketlerle fırçalamanız öneriliyor. Ve mutlaka fırçalamadan sonra duşa girip,  son 10-15 saniye soğuk suyun altında kaldığınızda maksimum fayda göreceksiniz. Tabii ardından doğal aromatik yağlardan bir  masaj yağı ile cildinizi yumuşatarak altın vuruşu yaparsınız.

Eğer yara, döküntü ya da sedef gibi cilt hastalıklarınız varsa  aman diyeyim, bu bölgeleri asla fırçalamayın. Mutlaka doktorunuza danışın.

Kuru Fırçalamanın Yararları

Kuru fırçalamayı ritüellerimize eklemek için bir kaç harika sebep sıraladım; 

Kuru fırçalama, vücudun fazla yağını, kirini temizliyor ve dolu gözeneklerin de derinlemesine arınmasını sağlıyor. Geriye pürüzsüz ve nefes alan bir sonuç bırakıyor. Detaylı bakarsak;

* Ölü deriyi temizler.

Adeta doğal peeling etkisi ile vücudun ölü derilerden kurtulmasını  sağlıyor. Pul pul dökülen derileri gözünüzle görüyorsunuz ve ölü cilt hücrelerinden kurtulduğunuzu görmek ayrı bir ferahlık duygusu da veriyor. Böylece, çok daha parlak, pürüzsüz bir cilde sahip olmanız  da kolaylaşıyor.

Eğer kıl dönmelerinden şikayetçiyseniz at kılı fırçası kıl dönmesi problemleriniz için de çözüm olabilir.

* Lenfatik sistemi uyarır.

Vücudun bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf sistemini de uyaran kuru fırçalama tekniği masaj etkisi göstererek vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı oluyor. Cildin düzenli fırçalanması vücuttaki lenf akışını uyaracak ve vücut doğal olarak kendi detoksunu yapmaya başlayacaktır. At kılı fırçası kan akışını hızlandırırken cildiniz daha sıkı ve canlı görünür.

At kılı fırçasını kullandıktan sonra cildinizde pembeleşme meydana gelebilir. Bu durum tahriş değil tam aksine olumlu bir özellik olan kan dolaşımının arttığını gösterir. Kan dolaşımının artması cildin parlamasını ve güçlenmesini sağlar.

* Selülit azaltır.

Selülitin asıl nedeni; cildin alt katmanında yağ birikmesidir. En kadınsı hormonumuz östrojen  başta olmak üzere selülitin derecesi  yaşam tarzına, genetik faktörlere, kiloya ve yaşa bağlı  olarak değişkenlik gösterir. Cildin kalınlığı da; selülitlerin görünürlüğünü etkiler. At kılı fırçasının en önemli faydalarından biri de kan akışını hızlandırarak selülit görünümünü azaltması  olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Eğer siz de selülitden şikayetçiyseniz at kılı fırçasına mutlaka bir şans vermelisiniz.

Cildi daha yumuşak ve pürüzsüz yapan kuru fırçalama tekniğinin düzenli uyguladığınızda selülit oluşumunu da azalttığını sadece siz değil, aileniz ve arkadaşlarınız da farkedecek.

 *  Gözenekleri açar.

Tüm peeling yöntemlerinde olduğu gibi, kuru fırçalama ile ölü cilt hücrelerinin yanı sıra günün kir, toz ve yağından da kurtuluyorsunuz, gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Böylece cildimiz daha kolay nefes alır. Son olarak kan akışını hızlandıran bu teknik, evde kendi kendine kolayca uygulayabileceğin stres giderici bir bakım olarak da görebilirsiniz.

 * Doğal enerji artışı sağlar

Bir güzellik uygulamasını sabah veya akşam ritüellerinizin arasına almak ve kendiniz için zaman yaratıyor olmak enerjinizi arttırarak öz-saygınızı ve öz-şefkatinizi pekiştirmenizi de sağlar.

At kılı fırçası nasıl temizlenir?

Fırçalama rutininizi tamamladıktan sonra fırçanızın üzerindeki ölü derileri mutlaka temizleyin. Hijyen açısından da lütfen fırçanızı kimseyle paylaşmayın. Temizlemek için nemli bir bez kullanabilirsiniz. Sık sık ıslatmamaya özen gösterin. Ayda bir su ve kimyasal içermeyen bir sabun ile yıkayıp ardından güneşte veya saç kurutma makinesi ile iyice kurutmak da iyi fikir olabilir.

Bu ritüeli hayatınıza kattığınıza çok mutlu olacaksınız.

Eğer bu alışkanlığı oturtamamaktan endişe ediyorsanız, duş ile kuru fırçalamayı bir arada düşünün. Biri olduğunda diğeri de peşinden gelsin. Yapmaya alıştığınız bir alışkanlığın başına veya sonuna eklemek sizin işinizi kolaylaştırır.

 

Pelin Bozkurt Bilgiç ” Rota Yeniden Oluşturuluyor” ile ihtiyacı olanlara 1+1 danışmanlık ve eğitim vermektedir.

www.pelinbilgic.com adresinden inceleyip kayıt olmayı unutmayın.

WELL BEING UZMANI / CHEF PELİN BOZKURT BİLGİÇ KİMDİR ?

Hayatını “Güzel Yaşa Güzel Yaş Al” felsefesi ile tasarlayan Pelin Bozkurt Bilgiç sağlıklı beslenme hakkında doğru bilgiye ulaşmak için Cornell Universitesi Nutrition Healthy Living Eğitimi almıştır. 

Hazırladığı özel tarifleri bir araya getirdiği “Sağlıklı Misafir Sofram” isminde bir kitabı vardır. Ayrıca televizyonda BizimEv TV’de “Pelin’le Geleneksel Lezzetler ve Modern Tarifler” adında bir program sunmaktadır. 

Youtube’da ve Instagram’da kendi kanalında tariflerini ve bilgilerini sevenleri ile paylaşmaktadır. 

Ayrıca daha çok kişiyi Güzel Yaşam Mutfağına çekmek için Açlık Oyunları, Şekere Neden Aşeriyoruz gibi online ve offline eğitimler vermektedir. Sofra, Beef&Fish, Breakfast gibi Türkiye’nin önde gelen yemek dergilerinde yazıları çıkmaktadır. 

Hayat boyu öğrenme yolculuğunda The School of Health Sciences, Ketogenic Diet Nutrition Health Coach, Ayrvedik Well Aging Yoga Terapi Eğitimlerini de heybesine doldurmuştur. Hem eğitim vermeye, hem de danışmanlık vermeye devam etmektedir. 2021 yılında byProtokol Dergisi tarafından “Yılın En Başarılı Sağlıklı Beslenme Ödülü”‘ne layık görülmüştür.

Pelin Bozkurt Bilgiç Sosyal Medya Hesapları

Youtube: Pelin Bozkurt Bilgiç

Instagram: @pelinbozkurtbilgic

Websitesi: www.pelinbilgic.com