Beklenmedik zamanlarda yaşadığınız fiziksel , ruhsal, zihinsel sorunların  hiç aklınıza gelmeyen  bir sebepten olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Çözüm çoğu zaman bazı besin veya besin gruplarından olabilir. Bunun için ilk adım, risk taşıyan besinleri elimine etmekle başlayabilirsiniz. Bütünsel eliminasyon;  enerjinizi sindirmeye  değil, iyileşmeye ve yenilenmeye yönlendiriyor. Bütünsel Eliminasyon kilo alma ve verememe dışında başka sıkıntılarınızın da kaynağını aramaya yönlendirir .

Mesela; 

  • Hormonal dengesizlikler 
  • Sindirim sorunları 
  • Kilo alma Kilo verememe 
  • Yorgunluk
  • Anksiyete 
  • Ciltte sarkma
  • Eklem ağrıları
  • Unutkanlık

Farkına varmadan 40’lı yaşlarımda bu sıkıntıların bazılarını derinden yaşadım. Yaşam tarzımı tekrar düzenlerken eliminasyon yapmaya karar verdiğimde gluten, süt ürünleri, hazır gıdalar, asitli içecekler başta olmak üzere bazı besinleri 15 gün kadar kestim. İlk başta aç kalacağımdan korkarak temkinli yaklaştığımı belirtmeliyim.  Oysa şimdi rahatlıkla  hızlı kilo verdiren diyetlerle eliminasyonun aynı olmadığını söyleyebilirim. Eliminasyon beslenme programında kalori hiç konuşulmuyor bile. Risk taşıyan alerjik besinleri, inflamatuar besinleri, intolerans kaynağı besinleri, histamin kaynağı besinleri kesiliyor. Bu süreçte  en önemli farkındalık ise, bedenimizden gelen sinyalleri okumak.

ANCAK!! Küçük bir oyun bozan var aramızda: Beyin. Beyin tembel ve bencil maalesef. Hep kolaya kaçıyor, sürekli vazgeçirmeye yöneltiyor.  Aman diyeyim,  dikkatli olun patron kim ona göstermek için, siz de ; azimli, kararlı, dirençli olun. Kolay değil tabii ki. Ne kolay ki ? HER ŞEY KOLAYLAŞANA KADAR ZORDUR. 

Eliminasyon sürecinde beyin – bağırsak kardeşliğinde yeni yollar bulmaya başlarsınız. BİLMELİSİNİZ Kİ; Bir hafta içinde bağırsaklarınızdaki zararlı hücreler yıkılır, yeni sağlıklı hücreler üremeye başlar. Bağışıklık sisteminin % 70’i bağırsaklarda gerçekleştiğinden rahatsızlıklara karşı direnciniz katlanarak artar. Serotonin hormonunun % 95’i bağırsaklarımızda üretiliyorsa, mutluluğumuzun… aslında mutsuzluğunuzun sebebi  bağırsak sağlığınız olabilir.

Ancak; pre menopoz / menopoz döneminde biraz daha farklı bir yol izlememiz gerektiğini düşünüyorum. Menopozal eliminasyon, diğer eliminasyonların bir üst versiyonu diyebiliriz. Elimine edeceklerimize bütünsel bakmalıyız. İlişkilerdeki toksinler, duygulardaki toksinler ,  zihnimizdeki kirlenmişlik  temizlenmeli diye düşünüyorum.

Mesela; duyularla eliminasyon:  5 duyumuzla hayatı anlamlandırıyoruz. Bütünsel sağlık ve wellbeing halini yükseltmek için duyularımızı tüm bedeninizle dengeye getirmelisiniz . 

Duygularla Eliminasyon: Tam ifade edilemeyen duygular bedende yorgunluk , kabızlık,  asabiyet yaratır.

Davranışlarda Eliminasyon: Davranışınız değişince, düşünceleriniz de değişir. Arınma sürecinde hangi davranışların sizi  olumsuz etkilediğini fark edip yeni alışkanlıklar geliştirmek için güzel bir başlangıç yapın.

Çevrenizde eliminasyon: Toksik besinler gibi toksik ilişkileri de elemelisiniz. Aynı frekansta kişilerin toplandığı aktivitelerle yeni arkadaşlıklar edinin. 

Gardrobunuzda Eliminasyon: “Biriktirdikleriniz, yaşadığınız ile istediğiniz hayat arasında duran her şeydir.” diyor Peter Walsh.

Sadeleşmek için dolabınızı açın. Verdikçe hafifleyeceksiniz.

Menopozal Eliminasyonun tahmin etmediğim bazı olumlu katkıları oldu:

  1. Neredeyse başladığınızın  3 . Günü şişkinlikler belirgin bir biçimde azalır.
  2. Cilt parlaklaşmaya başlar.
  3. Daha yorgun olacağınızı  düşünürken,   daha enerjik olursunuz.
  4. Kilo vermem için aç gezmek gerekmiyormuş. Doğru besini ne zaman yediğiniz, ne kadar yediğinizden daha önemli. 
  5. Yemek planı yapmak, yiyecekleri önceden organize etmek, yaşantınızın diğer alanlarında da daha disiplinli olmanıza  yardımcı olur.
  6. Su , su , su mutluluğun  kaynağı  su.
  7. Sağlıklı olsa da  sık sık atıştırmalıklara başvurduğunuzu fark edeceksiniz. Bu da ana yemeğinizin az veya besin değeri taşımadığını gösterir.
  8. Bir olumlu değişiklik birçok olumlu değişikliğe yol açar. Sadece kadınsal hormonlar değil stres ve uyku hormonları da dengelenir.
  9. Her yemekten önce ve sonra kendinize zaman tanıyıp açlığınızı derecelendirin.
  10. Bütünsel eliminasyon doğal bir etki yaratarak öz bakım  için daha fazla zaman ayırmanız için ilham verir.

Kısacası;  içten dışa sadeleşmek için harika bir başlangıç diyebiliriz. Şişkinlik yaratan besinler, giymediğiniz elbise, okumadığınız kitap, kullanmadığınız aksesuar, aklınızı kurcalayan geçmişiniz, negatif enerji veren arkadaşınız ile sessizce teşekkür edip vedalaş ve uzaklaşın.

Bütünsel Eliminasyon linkimi sizinle paylaşıyorum.

https://online.pelinbilgic.com/course-detail/PB-ELIMINAS

Teşekkürler.

WELL BEING UZMANI / CHEF PELİN BOZKURT BİLGİÇ KİMDİR ?

Hayatını “Güzel Yaşa Güzel Yaş Al” felsefesi ile tasarlayan Pelin Bozkurt Bilgiç sağlıklı beslenme hakkında doğru bilgiye ulaşmak için Cornell Universitesi Nutrition Healthy Living Eğitimi almıştır. 

Hazırladığı özel tarifleri bir araya getirdiği “Sağlıklı Misafir Sofram” isminde bir kitabı vardır. Ayrıca televizyonda BizimEv TV’de “Pelin’le Geleneksel Lezzetler ve Modern Tarifler” adında bir program sunmaktadır. 

Youtube’da ve Instagram’da kendi kanalında tariflerini ve bilgilerini sevenleri ile paylaşmaktadır. 

Ayrıca daha çok kişiyi Güzel Yaşam Mutfağına çekmek için Açlık Oyunları, Şekere Neden Aşeriyoruz gibi online ve offline eğitimler vermektedir. Sofra, Beef&Fish, Breakfast gibi Türkiye’nin önde gelen yemek dergilerinde yazıları çıkmaktadır. 

Hayat boyu öğrenme yolculuğunda The School of Health Sciences, Ketogenic Diet Nutrition Health Coach, Ayrvedik Well Aging Yoga Terapi Eğitimlerini de heybesine doldurmuştur. Hem eğitim vermeye, hem de danışmanlık vermeye devam etmektedir. 2021 yılında byProtokol Dergisi tarafından “Yılın En Başarılı Sağlıklı Beslenme Ödülü”‘ne layık görülmüştür.

Pelin Bozkurt Bilgiç Sosyal Medya Hesapları

Youtube: Pelin Bozkurt Bilgiç

Instagram: @pelinbozkurtbilgic

Websitesi: www.pelinbilgic.com