ÇOK BİLİNMEYEN 10 FAYDASI

Yaşadığınız fiziksel , ruhsal, zihinsel sorunların  hiç aklınıza gelmeyen bir besin veya besin grubundan olabileceğini hiç düşündünüz mü? 

‘’Yaz kapıdan baktırır eliminasyon yaptırır. ‘’ Deyip  de  sorununuzun  sadece kilo olduğunu düşünüyorsanız, sonrasında   hissettiğiniz bedenen , zihnen, ruhen  rahatlamanın  ardından tekrara konuşalım;))). Eliminasyon;  sindirim sisteminizi rahatlatıyorken    enerjinizi sindirmeye  değil, iyileşmeye ve yenilenmeye harcamak için bir formül veriyor bize. 

Kilo alma ve verememe dışında başka sıkıntılarınızın kaynağını aramaya yönlendirir . Mesela; 

Hormonal dengesizlikler 

Sindirim sorunları 

Kilo alma Kilo verememe 

Düşük enerji 

Depresyon 

Cilt sorunları, kaşıntı, sarkma

 Eklem- kas ağrıları

Unutkanlık

Pre menopoz sürecimde  tüm bu sıkıntıların bazılarını iliklerime kadar hissettim, bazıları  canımı daha az acıttı . Yaşam tarzımı tekrar düzenlerken eliminasyon yapmaya karar verdiğimde yememem gereken  listede , iyi listede olduğundan daha fazla yiyecek varmış gibi hissettim. Hadi gluten, süt ürünleri, hazır gıdalar, asitli içecekler tamam da  kaçınmam gerekenlere bakınca  itiraf edeyim , kısıtlayıcı diyetleri pek sevmeyen ben ‘ah kesin aç kalıp mutsuz olacağım ‘ diye düşünüp dertlenmiştim.

Oysa şimdi rahatlıkla 3 günde 3 kilo verdiren   diyetlerle eliminasyonun aynı olmadığını söyleyebilirim. Eliminasyon beslenme programında  öncelikli olarak  kalorisi yüksek besinleri değil, olası alerjik besinleri, anti-inflamatuar besinleri , olası intolerans kaynağı besinleri, olası histamin kaynağı  besinleri kesiliyor  . Bu süreçte  bazı yiyecekleri  tabağımızdan çıkartırken  vücudumuzdan gelen sinyalleri  de okumaya başlıyoruz .

ANCAK!! Vücudun en güçlü organı beyin . Beynin tembel ve bencil olduğunu da unutmayalım 😉 Sizi sürekli vazgeçirmeye, gerekliliğini sorgulamaya yöneltir.  Aman diyeyim,  dikkatli olun patron kim gösterin . Kolay mı?  Ne kolay ki ? HER ŞEY KOLAY OLANA KADAR ZORDUR. Yaşama yeni alışkanlıklar eklemek çaba- istek ve azim gerektiğini biliyorsunuz. 

Emmanuel Kant’ın motive edici bir sözü var,’ Hayatın güçlüklerine karşı 3 hediye verilmiş. Ümit, uyku ve gülmek.’ Lütfen 3 ünü de eliminasyonunuza katın.

 15 ila 21  gün devam ettiğinizde bağırsak haritanızı da  beyin haritanızı da değiştirmeye başlarsınız. BİLMELİSİNİZ Kİ; Bağırsak kendini 2-4 günde yeniler. Bir hafta içinde bağırsaklarınızdaki zararlı hücreler yıkılır, yeni sağlıklı hücreler üremeye başlar . Bağışıklık sisteminin % 70’i bağırsaklarda gerçekleştiğinden  oradaki bir sorun  rahatsızlıklara karşı direncinizi katlanarak arttırır . Yine serotonin hormonunun % 95 i bağırsaklarımızda üretiliyorsa, mutluluğumuzun … aslında mutsuzluğumuzun sebebi  yine bağırsak sağlığımızı göz ardı etmemizden olabilir. 

 Eliminasyon yaparken eğer pre menopoz / menopoz dönemindeyseniz biraz daha farklı bir yol izlememiz gerektiğini düşünüyorum. Dalgalanan hormonlarınızı beslemek önceliğiniz olmalı. Etkisini arttırmak için sirkadyen ritme uygun saatlerde  güneşi takip ederek yemenizi  öneriyorum . 

 Menopoza iyi gelen Eliminasyon ,  eliminasyonun bir üst sürümü diyebiliriz. Menopozal Eliminasyon’da  ilave ettiğiniz bazı besinler gündelik yaşamınızı zorlaştıran, hayat kalitenizi düşüren, ruh sağlığınızı etkileyen, 40  yaşından itibaren dengesizleşmeye başlayan hormonların olumsuz etkilerini  azaltır .

 Mesela keten tohumu ; çok kuvvetli bir östrojen kaynağı. Ancak keten tohumunun tüm şifası içinde gizli. O sebeple  günde 1 yemek kaşığı keten tohumunu ya 1 kahve fincanı su içinde 15 dakika bekleterek jelleştirip kullanalım ya da öğüterek veya havanda döverek iyice parçalayalım. Bütün halde tükettiğinizde  iyice çiğnemediğinizden   öğütülmeden mideye geçer, mide öz suyu tohumu tam olarak parçalayamadığında büyük bir kısmı şifasını veremeden  dışkı yoluyla direk atılır.

Menopozal Eliminasyonun tahmin etmediğim bazı olumlu katkıları oldu :

1-Neredeyse başladığımın 3 . Günü şişkinliklerim belirgin bir biçimde azaldı.

2- Cildim parlaklaşmaya başladı.

3- Daha yorgun olacağımı düşünürken sabah çok enerjik kalkıp gün boyu   da öyle devam ettim.

4- Kilo vermem için aç gezmek gerekmiyormuş. Doğru besini ne zaman yediğim , ne kadar yediğimden daha önemliymiş.

5- Yemek planı yapmak, yiyeceklerimi önceden organize etmek, yaşantımın diğer alanlarında  da daha disiplinli olmama yardımcı oldu.

 6- Su , su , su mutluluğumun kaynağı oldu.

7- Sağlıklı olsa da  sık sık atıştırmalıklara başvuruyormuşum, bunu farkettim. Şimdi  menopozal eliminasyonu bıraksam da  doyana kadar güzelce yiyorum ve öğünler arası atıştırmıyorum.

8-Bir olumlu değişiklik birçok olumlu değişikliğe yol açtı.Sadece kadınsal hormonlar değil stres ve uyku hormonlarım da dengelendi.

9- Menopozal eliminasyon süreci kadar tanıtım sürecinin de  önemli olduğunu gördüm. Her yeni besini ayrı ayrı tanıtırken bedenimi iyi dinlemeyi öğrendim. Şimdi her yemekten sonra 15 dakika kendime zaman tanıyıp iyi gelip gelmediğine bakıyorum.

10-  Beslenmemde yaptığım olumlu değişiklikler  doğal bir etki yaratarak daha fazla egzersiz yapmam, kişisel  bakımım için daha fazla zaman ayırmam ve her günden  keyif almam için bana ilham verdi.

Eliminasyon Yemek Planı sürecinde son  tavsiyem; sadece besinleri değil   iyi gelmeyen kişi,  durum ve  davranışları da eleyin . 

yazının orjinali UPLİFERS ‘ da yayınlanmıştır.

Daha kaliteli menopoz süreci için

” Pelin’le Mutlu Menopoz ” programını linkten inceleyin

https://online.pelinbilgic.com/course-detail/PB-MENOPOZ

Teşekkürler

WELL BEING UZMANI / CHEF PELİN BOZKURT BİLGİÇ KİMDİR ?

Hayatını “Güzel Yaşa Güzel Yaş Al” felsefesi ile tasarlayan Pelin Bozkurt Bilgiç sağlıklı beslenme hakkında doğru bilgiye ulaşmak için Cornell Universitesi Nutrition Healthy Living Eğitimi almıştır. 

Hazırladığı özel tarifleri bir araya getirdiği “Sağlıklı Misafir Sofram” isminde bir kitabı vardır. Ayrıca televizyonda BizimEv TV’de “Pelin’le Geleneksel Lezzetler ve Modern Tarifler” adında bir program sunmaktadır. 

Youtube’da ve Instagram’da kendi kanalında tariflerini ve bilgilerini sevenleri ile paylaşmaktadır. 

Ayrıca daha çok kişiyi Güzel Yaşam Mutfağına çekmek için Açlık Oyunları, Şekere Neden Aşeriyoruz gibi online ve offline eğitimler vermektedir. Sofra, Beef&Fish, Breakfast gibi Türkiye’nin önde gelen yemek dergilerinde yazıları çıkmaktadır. 

Hayat boyu öğrenme yolculuğunda The School of Health Sciences, Ketogenic Diet Nutrition Health Coach, Ayrvedik Well Aging Yoga Terapi Eğitimlerini de heybesine doldurmuştur. Hem eğitim vermeye, hem de danışmanlık vermeye devam etmektedir. 2021 yılında byProtokol Dergisi tarafından “Yılın En Başarılı Sağlıklı Beslenme Ödülü”‘ne layık görülmüştür.

Pelin Bozkurt Bilgiç Sosyal Medya Hesapları

Youtube: Pelin Bozkurt Bilgiç

Instagram: @pelinbozkurtbilgic

Websitesi: www.pelinbilgic.com