Tohum Döngüsünü  ilk defa duyuyor olsanız da, bu makale karşınıza çıktıysa bilgi sahibi olma zamanı gelmiş olabilir.Hormonlarımız, vücudumuzda gerçekleşen hemen hemen her şeyden sorumlular; iştahımız, ürememiz,uykumuz, duygu durumumuz, mutluluğumuz, metabolizma hızımız…Hayatımızda çok etkin rol oynayan hormonlarımızda meydana gelen düzensizlik, kadınların yüzde 90’nında  adet öncesi sendromu , şişkinlik, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet, akne, yeme atakları , depresyon ve gerginlik , ateş basması, gece terlemeleri gibi belirtiler gösterir biz de doğal yollardan kendimizi  rahatlatmaya çalışırız.

Peki sorunun kaynağını hedefleyen bir çözüm mümkün mü?

İşte tohum döngüsü tam da bu çözümü bize sunar.Tohum döngüsü belirli zaman aralığında belirli tohumları yeme üzerine kurulmuş , doğal iyilik halini destekleyen beslenme modeli.

Tohum döngüsü bitkisel bir çözüm olduğundan hormonal dengesizliği olan çoğu kişi tarafından uygulanabilir:

Düzensiz regl olanlar,

Regli dönemini  ağrılı geçirenler,

Adet öncesi sendromu yoğun yaşayanlar,

Menopoz semptomları gösterenler,

Hormonal sebeplerden kaynaklı cilt problemi

yaşayanlar.

Polikistik over sendromu, Endometriozis , çikolata kistleri sorunu yaşayan arkadaşlar mutlaka doktorunuza danışın.

Tohum döngüsünün arkasındaki fikir, bazı tohumların vücudun doğal ritmini desteklemeye yardımcı olabilecek besin maddeleri içermesidir.

Kabak çekirdeği, keten tohumu , susam ve ayçiçeği.

Yaşam tarzı değişikliği ve beslenme seçimleriniz ile birlikte sürüdürülebilir olup hayatımızın  bir parçası haline geldiklerinde fark yaratırlar. Çinko, kalsiyum, selenyum, magnezyum, esansiyel yağ asitleri, E vitamini, lignanlar, folik asit gibi besin açısından zengin bu küçük tohumlar .Fito kimyasal, fitoöstrojen anti-inflamatuar etki sağlar.

Tohumların yoğun içerikleri kadınlık hormonlarımızı desteklemeye, düzenlemeye ve temizlemeye yardımcı olur. Östrojen ve progesteron ritimlerinin hizalanması ve bunun sonucunda bir iyileşme yaratması hedeflenir.

Kabak çekirdeği- Keten tohumu döngüsü

Kabak ve keten tohumu ile östrojenin dengelenmesi, bu tohumlarda bulunan ve fitoöstrojen görevi gören lignanlar sayesinde olur.

Tohum döngüsünün 1. aşaması, adetinizin birinci gününden yumurtlamanızdan önceki güne kadarki süreyi kapsar.

Bir çorba kaşığı çiğ öğütülmüş veya suda beklemiş kabak çekirdeği ve bir çorba kaşığı çiğ, öğütülmüş veya suda beklemiş keten tohumundan oluşur.

Aşama 1’deki kabak çekirdeği ve keten tohumu yumurtalıklardaki östrojenin baskın olduğu foliküler fazı destekler.

1.Aşama yaklaşık iki hafta olmalıdır

Keten tohumu kabızlık probleminin de oluşmasının önüne geçmede etkilidir.Vücudunuzun hormonu dengelemek için ihtiyaç duyduğu hem Omega 3 hem de 6 esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir.

Sonuç olarak, keten tohumu hormonları dengelemek, menopozun etkilerini dengelemek için güçlü bir destektir.

Kabak çekirdeği, triptofan içeriği ile mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin hormon seviyesini arttırır ve böylece depresyon belirtilerini azaltır. Menopozdaki  diğer semptomlarının giderilmesine yardımcıdır.

Kabak çekirdeği, E vitamini gibi antioksidanları içerisinde barındırır ve bağışıklığı güçlendirir. Vücuttaki iltihabın atılmasına yardımcı olur, fitoöstrojendir

Fito östrojen; yapısal olarak östrojene benzeyen ama

östrojen olmayan, fazla östrojenin zararlı etkilerine karşı koruyan besinlerdir.

Ayçekirdeği ve Susam tohumu

Tohum döngüsünün 2. aşaması,

Ayçiçeği ve susam tohumu yüksek miktarda çinko içerdiğinden luteal fazdaki progesteron artışını destekler.

Yumurtlama gününden adetinizin ilk gününden bir  önceki güne kadar günde bir çorba kaşığı çiğ, öğütülmüş  veya suda beklemiş ayçiçeği tohumu ve bir çorba kaşığı çiğ,  suda beklemiş öğütülmüş susam yemeyi içerir.

Ay çekirdekleri selenyum açısından da zengindir. Böylece karaciğerde östrojen atımını destekler.Bu olası östrojen baskınlığını önlemeye yardımcı olur.

Susam ; pre menopoz döneminde antioksidan özelliği ile hormonları iyileştirir. Östrojeni dengeler.

Pre Menopoz- Menopoz’da Tohum Döngüsü

Düzenli regl olmuyor veya  Mutlak Menopozdaysanız;

Yeni aydan dolunaya kadar keten tohumu ve kabak

çekirdeği ( yeni ay kanamayı temsil eder.)

Dolunaydan  bir sonraki yeni aya kadar

 ay çekirdeği ve susam ( dolunay yumurtalamayı temsil eder)

Ancak ay dönümünde uymasanızda 2 hafta

östrojeni, 2 hafta progesteronu dengeleyen tohumlar

yine de işe yarar.

Beyond the Pill adlı sağlık kitabının yazarı,Naturopatik Tıp uzmanı Dr. Jolene Brighten : ‘ 4 haftalık süreçte progesteron ve östrojen  seviyelerini desteklemek üzere  tohum döngüsünü tavsiye ediyor.

“Çoğu zaman âdet düzensizliği ve sancılı âdet dönemlerinin yanı sıra şişkinlik, ruhsal dengesizlik ve uykusuzluk gibi PMS , menopoz belirtilerinin altında, bu evrede açığa çıkan progesteron eksikliği yatar” diyor Dr. Brighten.“Progesteron üretimini tetikleyici demir (susam tohumu) ve E vitamini (ayçekirdeği tohumu) içerikli

besinlerin ikinci evrede tüketilmesinin sebebi de bu. Menopoz dönemindeki hormon dengesi için tohum döngüsü üzerine çok fazla araştırma olmasa da, belirli tohumların bu durumlara olan faydaları  farklı şekillerde incelenmiş.

Yine; Naturopatik tıp uzmanı Dr. Jolene Brighten :

“Tohum Döngüsü ile amaç, doğru hormonların doğru zamanda üretilmesini, salgılanmasını ve metabolizma tarafından doğru şekilde dışarı atılmasını  sağlamak” diyor.

New Jersey’deki Newark Beth Israel Medical Center’da

görev yapan jinekolog Dr. Omnia M. Samra-Latif

Estafan; “Tohumların içeriğindeki lignan dediğimiz bileşenler, metabolize edildiğinde bünyeye fazla gelen hormonlardan arındırabildiği gibi eksik olanı da

yerine koyabiliyor. Buradan yola çıkarak, Tohum Döngüsü’nün teorik açıdan faydalı olabileceğini

söylemek mümkün.” diyor.

Çalışmalarda  ayrıca, sıcak basması şiddetinin azalması, baş ağrısı ve eklem ağrısı sıklığının azalması dahil olmak

üzere menopoz semptomlarında önemli bir iyileşme bulundu. 

Elbette, tohum döngüsü menopoz semptomları için her derde deva değildir, bir mucize değildir.

Yaşam kalitenizi arttıran diğer alışkanlıklarla beraber uygulandığında ise  fayda verir.

Düzenli regl oluyorsanız;

 1. Aşama : Keten tohumu ve kabak çekirdeği

Adetin  1 .gün -13. -gün arası 

 2. Aşama: Susam ve ay çekirdeği

 14. gün 28. gün  arası

 Herhangi kronik rahatsızlığınız varsa mutlaka doktorunuza danışın.

Kaynak:

https://www.quickanddirtytips.com/health-fitness/healthy-eating/ask-the-diva/seed-cycling

https://nunm.edu/2019/02/seed-cycling/

https://www.healthline.com/nutrition/seed-cycling

WELL BEING UZMANI / CHEF PELİN BOZKURT BİLGİÇ KİMDİR ?

Hayatını “Güzel Yaşa Güzel Yaş Al” felsefesi ile tasarlayan Pelin Bozkurt Bilgiç sağlıklı beslenme hakkında doğru bilgiye ulaşmak için Cornell Universitesi Nutrition Healthy Living Eğitimi almıştır. 

Hazırladığı özel tarifleri bir araya getirdiği “Sağlıklı Misafir Sofram” isminde bir kitabı vardır. Ayrıca televizyonda BizimEv TV’de “Pelin’le Geleneksel Lezzetler ve Modern Tarifler” adında bir program sunmaktadır. 

Youtube’da ve Instagram’da kendi kanalında tariflerini ve bilgilerini sevenleri ile paylaşmaktadır. 

Ayrıca daha çok kişiyi Güzel Yaşam Mutfağına çekmek için Açlık Oyunları, Şekere Neden Aşeriyoruz gibi online ve offline eğitimler vermektedir. Sofra, Beef&Fish, Breakfast gibi Türkiye’nin önde gelen yemek dergilerinde yazıları çıkmaktadır. 

Hayat boyu öğrenme yolculuğunda The School of Health Sciences, Ketogenic Diet Nutrition Health Coach, Ayrvedik Well Aging Yoga Terapi Eğitimlerini de heybesine doldurmuştur. Hem eğitim vermeye, hem de danışmanlık vermeye devam etmektedir. 2021 yılında byProtokol Dergisi tarafından “Yılın En Başarılı Sağlıklı Beslenme Ödülü”‘ne layık görülmüştür.

Pelin Bozkurt Bilgiç Sosyal Medya Hesapları

Youtube: Pelin Bozkurt Bilgiç

Instagram: @pelinbozkurtbilgic

Websitesi: www.pelinbilgic.com