Kadın almaktan mutlu musun?

O zaman kadın olmanın bir parçası olan menopoz hakkında bilgi sahibi olmaktan neden kaçınıyorsun?

Menopozda ödem ve şişkinlik kader değil!

Vücudunuz belli bir noktada gevşemek için mucizevi bir şekilde tasarlanmıştır.

Popüler medyada menopoz görmezden geliniyor, kadının kırışıklıkları, selülieti, kilo alıp vermesi çok sık eleştiri konusu oluyor.

Özellikle bizlerde sık görülen ödem, vücut dokusunda  aşırı sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan şişliktir.  Deri altındaki doku şişer ve bölgeye dokunulunca içeri doğru göçer  ve dışarıdan gözle görülür dalgalanmalar olur.  Tüketilen su ve tuz miktarı şişme ve ödem oluşmasında çok önemlidir. Ödemin en erken belirtileri göz kapaklarında, el, ayak ve ayak bileklerinde şişmedir. Sabah kalktığınızda yüzünüzün şiştiğini fark ediyor musunuz? Veya akşam yatarken yüzüğünüzü parmağınızdan çıkartmakta zorlanıyor musunuz?

Ödemin tedavisi öncelikle nedenine yönelik olmalıdır. Eğer hastalığa bağlı bir ödem söz konusu değilse, ilaç kullanmadan kolay tedbirlerle ödemlerinizden kurtulabilirsiniz. 

Hormonal değişimler, stres, kilo alımı, beslenme, egzersiz, yaşam tarzı ödemi olumlu etkiler.

Ödem – Gaz – Şişkinlik Tetikleyicilerine bakalım:  

-Hızlı yemek 

-Yemek yerken konuşmak

-Sigara içmek  

-Pipetle sıvı içmek 

-Gazlı  içecekler

-Geç yemek yemek

-Sık yemek yemek 

-Depresyon

-Uyku bozuklukları 

-Stres

-Duyusal iniş çıkışlar

-Bastırılmış öfke

Okudukça geç yenen yemeği anladım da  bastırılmış öfke de nereden çıktı diyor olabilirsiniz.

Ben de size  çok sevdiğim bir kadim sözü paylaşacağım.

‘Hazmedilmemiş besinler ve hazmedilmemiş duygular şişkinlik yaratır.’ Nasıl şimdi aklınıza yattı mı ? 

İçinizde biriken  duygular için ’sindiremiyorum’ demez misiniz ?

Bir davranış için ‘ hazmedemedim ‘ demez misiniz ?

Tam da buralarda sorun varsa sindirim yavaşlar ve sorun yaşarsınız . ‘Gut feeling  ‘ terimini duydunuz mu?  Bağırsaklar hisseder. Heyecanlandığınızda, stres altındayken bağırsaklarınızın hızlı çalışıp sık sık tuvalete gittiğinizi  hatırlayın. O yüzden yediklerinize de yaşadıklarınıza da dikkat edin. 

Bunlar şişkinliğin ana tetikleyicileri bence.

Çözüm önerilerine gelince;

  • Önce duygularını kendinle paylaş, samimi ol. Geç aynanın karşısına, kimse duymayacak seni merak etme
  • Sonra ailenle, arkadaşlarınla, iş arkadaşlarınla, komşunla, kimle sorun yaşıyorsan öfke patlamaları yaşamadan, sınırları aşmadan, olgun bir ebeveyn gibi hislerini  yumuşak bir dille paylaş, şişme.
  • Ananas  ve kabuğunun içindeki blumarin ile ödem atmaya yardımcı olur.
  • Karnıyarık otu tozunu gün içinde 1 yemek kaşığı kadar  suya katın. Sindirimi rahatlatır, ayrıca kıvam arttırıcı özelliği  de vardır, glütensiz unlarla hazırladığınız tüm ürünlerde kabartma tozu yerine  de geçiyor.
  • Tabii ki düzenli spor yapın. Hafta içinde farklı egzersizleri deneyin, vücudunuzu sürekli şaşırtın. 
  • Nefes egzersizleri bağırsak hareketlerini düzenleyerek ödem atmayı hızlandırır.
  • Su içmeyi hiç ihmal etmeyin. Susadığınızda , su içmek için geç kaldınız demektir.

‘’Sadece pozitif düşünmek yeterli değil, pozitif yaşamalısınız.’’

Hepinizin anlattığım bir çok bilgiye hakim olduğunuzu , bir çok farklı kaynaktan okuduğunuzu biliyorum . Ben sizin itici gücünüz olmak için yola çıktım.

Bildiklerinizi yapma zamanı.

Yeni bilgilere de açık olduğunuzda, yolda başarılı olma olasılığı da yükselir.

Yol alırken hata mı yaptınız lütfen seçimlerinizi  de  kendinizi  eleştirmeyin. Olur böyle şeyler……

Bir başka şans her zaman vardır. En büyük hata, denemeye devam etmemek olacaktır.

Olaya biraz da hormonlar açısından bakalım;  mide ekşimesi,  gaz ve  şişkinlik   gibi sindirim sorunları yaşıyoruz. Ağzınızdan yemek borusuna oradan  mideye, ince bağırsaklara, kalın bağırsaklara ve anüsün dışına kadar tüm gastrointestinal sisteminizi kaplayan hücrelerin hem östrojen hem de progesteron  reseptörleri  var  ve yiyeceklerin sistemde ne kadar hızlı hareket edeceğini  ve ne kadar sıvı tutacağını  hormonlar belirlerler. Menopoz  öncesi ve sonrasında bu hormon seviyeleri düzensizleştikçe ve  en sonunda  da düştükçe, bağırsak hareketlerinizde farklılıklar ve daha fazla şişkinlik, gaz ve kabızlık olabilir.

Bağırsak sorunları basit algılanmamalı,  alınacak sihirli bir hap  da yok.  Bir gecede iyileşemezler.  Ve çoğu ilaç, eldeki sorunla uğraşmak yerine  sadece semptomları hafifletir.  Mide ilaçları aynı zamanda  mide ekşimesi, yanmasını bastırmak için mide öz suyunu azaltıyor. Bu da sindirimimizi 36 saat kadar yavaşlatıp başka sorunları tetikliyor. Kalıcı sağlık ve zindelik için, olası hormonal dengesizlikleri anlamak ve temel nedenleri ele almak daha iyidir.  

Östrojen düştüğünde vücut kabızlık, şişkinlik ve gaz ile tepki verebilir. Bu durum, östrojen seviyeleri düşük seviyelerine ulaşmış  menopozda olanlarınız için çok tanıdık gelebilir.

Östrojenin birçok işinden biri, stres hormonu kortizol seviyenizi düşük tutmaktır.

Ancak östrojen azaldıkça kortizol doğal olarak artar. Bu, sindirim sürecini yavaşlatır (vücudunuz her zaman hayatta kalmayı sindirime tercih eder) yiyeceklerin parçalanması ve bağırsaktan geçmesi için gereken süreyi uzatır. Bu süre uzadıkça rahatsız edici şişkinliğe ve gaza neden olabilir.

Devam edelim: 

  • Magnezyum ve potasyumdan zengin beslenin! 
    Potasyumdan zengin beslenmek vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olacaktır. Muz, kuru kayısı, hindi, balık, incir ve portakal, mandalina, sarımsak iyi potasyum kaynaklarıdır.  Magnezyum eksikliği  de ödeme neden olabilmektedir. Yağlı tohumlar ve çekirdekler, tam tahıllar, kuru meyveler, avokado, kivi, ıspanak, enginar gibi  iyi magnezyum kaynaklarından yararlanın. 
  • Yağ tüketmekten kaçınmayın ama  seçimlerinizi doğru yapın, kaliteli yağlar tüketin. Tohumlar, çiğ kuruyemişler, avokado, hindistancevizi zeytin gibi.
  • Beslenmenizdeki protein miktarını arttırın. Kandaki protein miktarının azalması da  ödeme neden olur. 
  • Asitli içecekler, özellikle mayalı alkollü içkilerde dikkatli olun.
  • Diüretik etkisi olan besinler tüketin.
    Kiraz sapı, maydanoz, kereviz sapı, kuşkonmaz, kabak, rezene, mücver, enginar, kafein, siyah çay, adaçayı, ıhlamur gibi.
  • Turunçgillerin  ( portakalın ) beyaz kabuğundaki  c vitamini  ve lifler sayesinde sindirim rahatlar, ödemi çözer, selülieti azaltır.
  • Fermente ürünler tüketimi önemlidir. Yoğurt kefir faydalı  ve probiyotiklerden zengindir. 
  • Geçirgen barsak değerlendirmesi  mutlaka yapılmalı. 
  • Masaj yaptırmak veya duş alırken vücudunuzu sert bir fırça ile fırçalamak dolaşımı arttırır ve ödemi atar, bu nedenle belirli aralıklarla masaj yaptırın.
  • Ayaklara ılık su ile epsom tuzu banyosu da bacakları dinlendirir ve ödemi azaltır.
  • Terlemeye çalışın, spor yapmak veya sauna işe yarayabilir.
    Harika bir ananas kabuğu çayı tarifim var .

Ananas kabuğu çayı

1 ananas kabuğu (kabuğunu karbonatlı suda 15 dakika bekletip fırça ile iyice yıkayın) 

1 elma kabuğu 

1 adet tarçın çubuğu

1 adet  karanfil

2 adet  kakule tohumu

1 çay kaşığı rezene tohumu

2 adet tane karabiber

1/2 çay k. zerdeçal

2 lt su

ocakta kaynatın. Altını kapattıktan sonra 1 limon suyu ekleyip tüm gün için.

Ödem ve şişkinlik haricinde menopozda karşılaşabileceğiniz çoğu problemin çözüm çoğu zaman bazı besin veya besin gruplarından olabilir. Bunun için ilk adım, risk taşıyan besinleri elimine etmekle başlayabilirsiniz. Nasıl yapacağınızı öğrenmeniz için eğimime göz atabilirsiniz.

https://online.pelinbilgic.com/course-detail/PB-ELIMINAS

Teşekkürler.

WELL BEING UZMANI / CHEF PELİN BOZKURT BİLGİÇ KİMDİR ?

Hayatını “Güzel Yaşa Güzel Yaş Al” felsefesi ile tasarlayan Pelin Bozkurt Bilgiç sağlıklı beslenme hakkında doğru bilgiye ulaşmak için Cornell Universitesi Nutrition Healthy Living Eğitimi almıştır. 

Hazırladığı özel tarifleri bir araya getirdiği “Sağlıklı Misafir Sofram” isminde bir kitabı vardır. Ayrıca televizyonda BizimEv TV’de “Pelin’le Geleneksel Lezzetler ve Modern Tarifler” adında bir program sunmaktadır. 

Youtube’da ve Instagram’da kendi kanalında tariflerini ve bilgilerini sevenleri ile paylaşmaktadır. 

Ayrıca daha çok kişiyi Güzel Yaşam Mutfağına çekmek için Açlık Oyunları, Şekere Neden Aşeriyoruz gibi online ve offline eğitimler vermektedir. Sofra, Beef&Fish, Breakfast gibi Türkiye’nin önde gelen yemek dergilerinde yazıları çıkmaktadır. 

Hayat boyu öğrenme yolculuğunda The School of Health Sciences, Ketogenic Diet Nutrition Health Coach, Ayrvedik Well Aging Yoga Terapi Eğitimlerini de heybesine doldurmuştur. Hem eğitim vermeye, hem de danışmanlık vermeye devam etmektedir. 2021 yılında byProtokol Dergisi tarafından “Yılın En Başarılı Sağlıklı Beslenme Ödülü”‘ne layık görülmüştür.

Pelin Bozkurt Bilgiç Sosyal Medya Hesapları

Youtube: Pelin Bozkurt Bilgiç

Instagram: @pelinbozkurtbilgic

Websitesi: www.pelinbilgic.com